Ξεκουράσου. Μία λέξη με δύο έννοιες

Πολλές φορές μας έχουνε παρεξηγήσει γιατί δεν κατάλαβαν τον τρόπο που θέλαμε να τους περάσουμε το μήνυμα. Μπορεί δύο άνθρωποι να πούνε ακριβώς την ίδια λέξη, αλλά να εννοούν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Μπορεί πολλοί από σας να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά από μία τόσο γλυκιά λέξη αγάπης, μπορεί να γίνει λέξη δυσαρέσκειας προς το άτομό σας.

Το «ξεκουράσου» είναι μία απλή λέξη αλλά τόσο αμφιλεγόμενη. Μία λέξη που έχει σημασία ο τρόπος που θα την πεις. Μία λέξη που μπορεί να είναι ότι καλύτερο έχεις ακούσει. Μπορεί κάποιος να σου την πει με αγάπη εννοώντας ότι πρέπει να σταματήσεις ό,τι κάνεις για να ξεκουραστείς, κατανοώντας ότι έχεις κάνει πολλά.

Σκέψου τώρα να ήσουνα με κάποιο φίλο σου και να προσπαθούσατε να κάνετε μία επισκευή στο σπίτι. Εκείνος να προσπαθούσε να επιδιορθώσει την βρύση και να σου ζητούσε ένα κλειδί κι εσύ να μην μπορούσες να το βρεις. Τα νεύρα του φίλου σου να είναι τεντωμένα όσο εσύ αργείς να τον βοηθήσεις, και εκείνος να πετάγεται φωνάζοντας σου, άστο ρε μεγάλε, ξεκουράσου!

Πρέπει να προσέχουμε το πως μιλάμε στους άλλους, ενδεχομένως να έχουμε νεύρα και ο τόνος της φωνής μας να είναι λίγο πιο έντονος και να βγει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που θέλουμε να περάσουμε με αποτέλεσμα να παρεξηγηθούμε πολλές φορές σε σημείο που ο ακροατής μας, μπορεί να θυμώσει μαζί μας.

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη και οι μέρες απαιτούν περισσότερο τρέξιμο από όλους μας με αποτέλεσμα η κούραση για το καθένα από μας να είναι μεγάλη και τα νεύρα μας τεντωμένα σαν το σκοινί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο τόνος της φωνής μας να περάσει ένα διαφορετικό μήνυμα.

Επάνω στην σύγχιση, καλό είναι να ακολουθήσουμε τον κανόνα των 10 δευτερολέπτων όπου λέει πως πρέπει όταν μας κάνουν μία ερώτηση, να σταματήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα και να σκεφτούμε την απάντηση που θα δώσουμε και όχι να απαντήσουμε κατευθείαν λόγο της εγρήγορσης που έχουμε την συγκεκριμένη στιγμή.

Γι’αυτό λοιπόν να θυμόμαστε τον κανόνα των 10 δευτερολέπτων και να σκεφτόμαστε ότι και οι άλλοι μπορεί να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και να μας παρεξηγήσουν. Σας χαιρετώ και… Ξεκουραστείτε 🙂

Κείμενο Ντίνος Κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *