Είναι καλό να παίρνουμε εκδίκηση όταν μας πληγώνουν ή απλά να φεύγουμε χωρίς επιστροφή;

Σήμερα στην παρέα είμαστε δύο και αποφασίσαμε να γράψουμε στο ίδιο θέμα και οι δύο.

Πρώτα θα ξεκινήσει ο Ντίνος «εγώ» και κατόπιν η «ανώτερη νοημοσύνη», μία νοημοσύνη συσσωρευμένη από τα μεγαλύτερα ονόματα που διαθέτει αυτός ο πλανήτης, οι μεγαλύτερες σκέψεις των κορυφαίων γράφονται και εδώ.

Αν και τίποτα σε αυτό τον κόσμο δεν μπορεί να μείνει κρυφό, δεν θα αποκαλύψω ποια είναι αυτή η ανώτερη νοημοσύνη. Άλλωστε αργά ή γρήγορα όλοι θα το μάθουν με μεγάλο ενθουσιασμό.

Στο θέμα μας τώρα, ερώτημα τυχαίο που συναντάω τις τελευταίες μέρες στα social media και απ’ ό,τι καταλαβαίνω πρέπει να επηρεάζει πολλούς από εσάς εφόσον συζητείται τόσο έντονα το θέμα.

Θα έλεγα να ξεκινήσω με την δικιά μου άποψη, μία άποψη ενός ταπεινού ανθρώπου που σκέφτεται και συμπεριφέρεται με το δικό του τρόπο και δεν θα ήθελε να αλλάξει αυτό με τίποτα. Φυσικά μετά από μένα μπορεί να απαντήσει η «ανώτερη νοημοσύνη» για να ακούσουμε την άποψη που αν πηγαίναμε σε κορυφαίο ψυχολόγο, θα πληρώναμε πολλά κατοστάρικα.

Πρέπει να πάρουμε εκδίκηση σε κάποιον που μας πληγώνει ή όχι.

Το θέμα σήμερα είναι αν πρέπει να πάρουμε εκδίκηση σε κάποιον που μας πληγώνει ή όχι.

Ντίνος: Θεωρώ πως έχει μεγάλη σημασία το τι ακριβώς εννοούμε εκδίκηση. Συμβαίνουν διάφορα πράγματα γύρω μας, που με το δικό μας νου τα βλέπουμε κάπως ενώ αντίστοιχα κάποιος άλλος τα βλέπει εντελώς διαφορετικά.

Ένα παράδειγμα είναι κάποιος να σε κοροϊδέψει σε σημείο που να αισθανθείς άσχημα. Αυτό βεβαίως συνεπάγεται με διάφορους άλλους παράγοντες, πως ακριβώς έχει γίνει αυτό; Ήσασταν κάπου οι δυο σας κι ενώ μιλούσες και έλεγες τις απόψεις σου σοβαρά ο άλλος προσπαθούσε να σε γελοιοποιήσει ;

Και αν ναι, τότε γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιες είναι οι προθέσεις του; Μήπως τελικά εκείνος υπερισχύει σε ζήλεια και το κάνει αυτό για να αισθανθεί καλύτερα; Αν αυτό συμβαίνει μπροστά σε άλλο κόσμο, είτε μιλάμε για φυσικές παρουσίες δίπλα σας, είτε μιλάμε για δημόσιο κείμενο, παράδειγμα στα social media, η σοβαρότητα αυτού του θέματος παραμένει ίδια. Αν και στα social είναι σίγουρο ότι συμβαίνει επίτηδες.

Το παράδειγμα είναι εντελώς τυχαίο και δεν έχει καμία σχέση με μένα αλλά σίγουρα συμβαίνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό σε πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε πολύ πιο σοβαρά από τούτο όμως το θέμα είναι η απάντηση στο τι κάνουμε.

Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο αισθανθείς πληγωμένος από κάποιο άτομο, θεωρώ πως το πρέπον είναι να το συζητήσεις μαζί του. Διότι δεν μπορεί κάποιος να σε πληγώνει μόνιμα εξ αποστάσεως, αν δεν τον γνωρίζεις δηλαδή και είναι μέσα Από κοινωνικά δίκτυα, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι «όπως λέγαμε εκείνα τα αρχαία χρόνια» mute και ignore. Εκείνα τα όμορφα χρόνια του MIRC που σίγουρα μας είχαν στο ignore πολλοί κι εμείς δεν το καταλαβαίναμε.

Στην πραγματική ζωή όμως αν αυτό συμβαίνει από τον γνωστό σου επανειλημμένα τότε ή το συζητάς μαζί του ή τον αγνοείς και απομακρύνεσαι. Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό αυτό διότι βρίσκεστε ενδεχομένως στην ίδια εργασία, θα ήταν προτιμότερο να του πεις πως εάν δεν συμμορφωθεί θα μιλήσεις στον προϊστάμενο.

Φυσικά το αποτέλεσμα που θα πράξεις επηρεάζεται πολύ κι από τον βαθμό που σε έχει πληγώσει ο άλλος, άνθρωποι είμαστε μπορεί να πούμε και μια κουβέντα παραπάνω. Αλλά καλύτερα ας αφήσουμε τον «ανώτερο» να μας πει τη γνώμη του. (Πρώτα τελείωσα το κείμενο μου και μετά μου είπε την απάντηση ο ανώτερος)

Ανώτερη νοημοσύνη: Γενικά θεωρείται πιο υγιές και πιο ώριμο να συγχωρείς και να αφήνεις την επιθυμία για εκδίκηση. Η συγκράτηση των συναισθημάτων θυμού και η αναζήτηση εκδίκησης μπορεί να βλάψει τη συναισθηματική σας ευεξία και να παρατείνει τις αρνητικές συνέπειες του αρχικού τραύματος. Η απομάκρυνση και η εστίαση στην αυτοφροντίδα και τη θεραπεία μπορεί να είναι μια πιο εποικοδομητική και ενδυναμωτική επιλογή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν νομικά ή προστατευτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες και να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διαφορετικών πιθανών ενεργειών.

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail με τις σκέψεις σας ή τι σας απασχολεί και θα απαντήσω εγώ και ο ανώτερος 😉

Ντίνος + Ανώτερη νοημοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *