Χάος στη Βρετανία με τη χιονοθύελλα που έντυσε τη χώρα στα λευκά. Στους 11 η θερμοκρασία (εικόνες)

Η Βρετανία πρόκειται να πληγεί σήμερα (17/1) από νέα χιονοθύελλα, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέσουν κάτω από το μηδέν σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας χάος στις μετακινήσεις.

Παράλληλα, οι οδηγοί προειδοποιούνται από τις Αρχές ναταξιδεύουν μόνο αν είναι «απολύτως απαραίτητο». Όπως αναφέρει η Daily Mail, κατά τη διάρκεια των ψυχρών καιρικών συνθηκών σημειώθηκαν περισσότερα από 100 τροχαία ατυχήματα μέσα σε λίγες μόνο ώρες, καθώς οι οδηγοί πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν την ξαφνική αλλαγή του καιρού

Το Μετεωρολογικό Γραφείο εξέδωσε κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνι και πάγο στη Νότια Αγγλία, σε τμήματα της Βορειοδυτικής και Βόρειας Ουαλίας, στη Βόρεια Ιρλανδία και σε μεγάλα τμήματα της Βόρειας Σκωτίας, ενώ η θερμοκρασία θα αγγίξει μέχρι και τους -11 βαθμούς Κελσίου

Συναγερμός στις Αρχές για τη χιονοθύελλα στη Βρετανία
Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ένας κυβερνητικός οργανισμός υγείας, εξέδωσε τη Δευτέρα (16/1) συναγερμό επιπέδου τρία για το ψύχος, ως απάντηση στις «έντονες χειμερινές καιρικές συνθήκες».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan ενεργοποίησε το Πρωτόκολλο Έκτακτης Ανάγκης λόγω Σοβαρών Καιρικών Φαινομένων (SWEP) της πρωτεύουσας, για την παροχή επείγουσας στέγασης σε ανθρώπους που κοιμούνται χωρίς στέγη τη Δευτέρα, καθώς οι θερμοκρασίες στην πόλη αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 0 Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χάος στις μετακινήσεις λόγω της χιονοθύελλας στη Βρετανία
Περιοχές όπως το Yorkshire, το Northumberland και η Βόρεια Σκωτία ξύπνησαν το πρωί της Τρίτης από τεράστιες ποσότητες χιονιού και παγετού, ενώ ο κρύος καιρός θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους σήμερα το πρωί, καθώς το χιόνι και ο πάγος καλύπτουν κατά τόπους τους δρόμους.

Ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου A30 στο Devon έχει αποκλειστεί από το χιόνι, σύμφωνα με την αστυνομία της Κορνουάλης, επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες οδηγούς. Παράλληλα, στο Kent ένας δρόμος αποκλείστηκε από φορτηγό που έχασε τον έλεγχο στον πάγο και κόλλησε, σταματώντας την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις.

Η αστυνομία του Avon and Somerset σήμερα το πρωί συνέστησε στο κοινό να ταξιδεύει μόνο αν είναι απαραίτητο, αφού η αστυνομία έλαβε περισσότερες από 100 αναφορές για περιστατικά που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο μέσα σε πέντε ώρες.

Συνολικά 53 τροχαίες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στην αστυνομία μεταξύ 6 μ.μ. και 11 μ.μ. το βράδυ της Δευτέρας, με την πλειονότητα να είναι αποτέλεσμα του παγετού που προκάλεσε επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι επτά από τα περιστατικά που αναφέρθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς, οι οποίοι όμως δεν θεωρούνται σοβαροί. Άλλες 67 κλήσεις ελήφθησαν για άλλα περιστατικά που σχετίζονται με την οδική κυκλοφορία.

Ο επιθεωρητής Mark Runacres δήλωσε στην Daily Mail: «Συμβουλεύουμε το κοινό να ταξιδεύει μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητο, λόγω των ύπουλων συνθηκών οδήγησης. Εάν η μετακίνηση είναι απαραίτητη, ζητάμε από το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να διαθέσει επιπλέον χρόνο για τη μετακίνησή του. Έχουμε δει σημαντικά υψηλότερο αριθμό οδικών ατυχημάτων τις τελευταίες 12 ώρες, κάτι που έχει αυξήσει τη ζήτηση για αστυνομικούς πόρους».

«Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές και τις Εθνικές Οδούς για να διασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι θα είναι κατάλληλα ασφαλτοστρωμένοι πριν από την ώρα αιχμής, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες οδήγησης», τόνισε ο επιθεωρητής της αστυνομίας.

Η πρόβλεψη του καιρού
Το Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε πως όλη η Βρετανία θα συνεχίσει να βιώνει θερμοκρασίες υπό το μηδέν μέχρι και τις 9 το πρωί της Παρασκευής (20/1). Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος του Met Office, Jason Kelly, δήλωσε στην εφημερίδα Sun ότι «ψυχρές, παγωμένες συνθήκες προβλέπονται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία, κυρίως στα βορειοδυτικά, με τις θερμοκρασίες να σημειώνονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της εποχής. Χιονόπτωση θα σημειωθεί σε ορισμένα σημεία στη Βόρεια Αγγλία. Υπάρχουν προειδοποιήσεις πως ο πάγος είναι πιθανό να αποτελέσει κίνδυνο για πολλούς οδηγούς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».

Κλειστά σχολεία στην Ουαλία λόγω του χιονιά
Το χιόνι έκλεισε πολλά σχολεία στην Ουαλία την Τρίτη (17 Ιανουαρίου), καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -6 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Walesonline. Ορισμένα σχολεία στο Conwy και στο Denbighshire έκλεισαν για λόγους «υγείας και ασφάλειας» λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Υπάρχει κίτρινη προειδοποίηση για χιόνι και πάγο σε τμήματα της Βόρειας Ουαλίας που ισχύει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές για το υπόλοιπο της εβδομάδας, ενώ αναμένεται να πέσει κι άλλο χιόνι.

Έκλεισαν τα σχολεία για δεύτερη ημέρα στη Σκωτία
Το χιόνι ανάγκασε όλα τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς του Shetland, στη Σκωτία, να κλείσουν για δεύτερη ημέρα.

Όπως αναφέρει το BBC, το Συμβούλιο των Νήσων Shetland έλαβε την απόφαση αυτή λόγω των προβλέψεων για συνέχιση των χιονοπτώσεων, μετά τις έντονες χιονοπτώσεις το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας.

Η ηπειρωτική Σκωτία επηρεάστηκε, επίσης, με περισσότερα από 30 σχολεία των Highlands να είναι είτε κλειστά είτε μερικώς κλειστά λόγω της κακοκαιρίας τη Δευτέρα. Στη Σκωτία ισχύει κίτρινη προειδοποίηση για χιόνι και πάγο μέχρι την Τετάρτη (18/1).

Προβλήματα στην κυκλοφορία
Στο Shetland, ένα λεωφορείο που κατευθυνόταν από το αεροδρόμιο του Sumburgh προς το Lewick εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαντάκι το πρωί της Δευτέρας λόγω του χιονιά. Δεν υπήρχαν επιβάτες στο λεωφορείο και ο οδηγός δεν τραυματίστηκε.

Οι έντονες χιονοπτώσεις οδήγησαν σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης στο Inverness και στα ευρύτερα Highlands, μεταξύ άλλων στους δρόμους A9, A96 και επίσης στον δρόμο A835 Ullapool.

Κίνδυνος για παγετό της επόμενες ημέρες στη Σκωτία
Ο μετεωρολόγος του BBC, Billy Payne, δήλωσε ότι χιόνι έπεσε σε τμήματα της Σκωτίας, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η μεγαλύτερη χιονόπτωση, ύψους 18 εκ., καταγράφηκε στο Loch Glascarnoch στα Highlands.

Περαιτέρω κίνδυνοι παγετού και πάγου αναμένονται τις επόμενες νύχτες και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν χαμηλές, είπε ο μετεωρολόγος. Υπήρξαν, επίσης, ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στα νότια της χώρας.

Στο Dumfries and Galloway, το δημοτικό σχολείο Gatehouse έκλεισε λόγω βλάβης στη θέρμανση και υπήρξαν προβλήματα στα γειτονικά Scottish Borders.

Ζητήθηκε από τους οδηγούς να οδηγούν με ασφάλεια, καθώς η χιονόπτωση επηρέασε τον αυτοκινητόδρομο Α7 σε διάφορα σημεία και προκάλεσε επίσης προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο Α68 στο Soutra.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, ένα αναποδογυρισμένο όχημα στην περιοχή Carter Bar και υπήρξαν επίσης καθυστερήσεις γύρω από τον δρόμο B6357 στον δρόμο Hundalee και στο B6358 Jedburgh, λόγω ατυχήματος.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *